Luchtwegen

Luchtwegproblemen bij paarden
Een veelvoorkomend probleem bij paarden is hoesten, doordat paarden van oorsprong echte buitendieren zijn, zijn ze gevoelig voor problemen met de luchtwegen o.a door onze manier van huisvesting (stalhouding), vooral in de herfst en winter als gevolg van minder geventileerde ruimtes in de stallen.
Symptomen van eeen paard met luchtwegproblemen kunnen zijn;
- hoesten
- benauwdheid
- opgezette lymfeklieren
- verminderd uithoudingsvermogen, snellere ademhaling
- neusuitvloeiing
- koorts, lusteloosheid
Preventie
- goede ventilatie in de stal is een vereiste, geen tocht, liefst een buitenbox met een bovendeur die openstaat.
- zoveel mogelijk weidegang, of indien dit niet mogelijk is een open stal met paddock
- om ammoniakdampen te voorkomen regelmatig, liefst dagelijks uitmesten, nooit de box opstrooien als het paard erin staat, en evt, overgaan op vlasvezels, houtkrullen of papiersnippers.
- voer een goede kwaliteit voordroogkuil of (natgemaakt) hooi, nooit hooi uit hooiruif of hooinet geven maar gewoon op de grond.
-
vermijd stro en hooi opslag nabij de stallen
Als een paard koorts heeft of neusuitvloeiing is het belangrijk de dierenarts te laten beoordelen wat de ernst van de ziekte is en welke therapie ingesteld moet worden, ook als het paard zo nu en dan hoest, maar verder geen ziekteverschijnselen vertoont, is het verstandig uw dierenarts te raadplegen. Dit hoesten is namelijk een irritatie van de luchtwegen en kan een voorbode zijn van een chronische luchtwegaandoening. In alle gevallen is het belangrijk om een paard dat hoest of benauwd is, de nodige rust te geven, in het ergste geval kunnen de longen hun elasticiteit verliezen en kunnen er longblaasjes knappen (het paard krijgt COPD, in de volksmond ‘dampig”genoemd).